06-07-2017

Op donderdag 22 juni gingen de kinderen van groep 4a naar het Gemeentemuseum. De kinderen hebben in het museum het werk gezien van kunstenaar Piet Mondriaan. De ontdekkingstocht begon bij de eerste schilderijen van landschappen en eindige bij de abstracte werken van deze kunstenaar. Het zien van zijn laatste werk Victory Boogie Woogie, wat nog niet af is, was erg bijzonder. Ook hebben de kinderen zelf kunstwerken gemaakt in de stijl van Mondriaan. In het museum en op school hebben de kinderen hele gave tekeningen gemaakt.

30-06-2017

In het gemeente museum in Den Haag hebben we van alles geleerd over Piet Mondriaan. Van hoe hij leefde, woonde en schilderde tot hoe hij op het idee van zijn typerende kunst met alleen de primaire kleuren en vlakken kwam.
We hebben veel schilderijen bekeken en zelfs ons eigen kunstwerk gemaakt met stukjes plakband en krijt in de primaire kleuren. Ook hebben we gedanst op de boogiewoogie en hebben we onze eigen boom gemaakt van stokjes.
Het was erg leuk en leerzaam en we willen graag nog een keer naar het museum!

24-06-2017

Vandaag hebben we de projectweek afgesloten met een inloop zodat we konden laten zien wat we allemaal geleerd en gedaan hebben. En dat was heel veel!

Er waren 5 deelthema’s: eten en drinken, lekker in je vel, bewegen, je lichaam en binnen en buiten.

Bij eten en drinken hebben we het gehad over gezond eten. Wat is gezond? Waar komt het vandaan? En we hebben onze eigen moestuintjes gekweekt!
Bij lekker in je vel hebben we het over onze talenten gehad. Iedereen mocht van zichzelf een talent noemen. Ook hebben we voor ieder kind in de klas een talentkaartje gemaakt met daarop een mooi compliment.
Bij bewegen hebben we gekeken naar welke manieren van bewegen er zijn en hebben we een voetballer in actie geknutseld.
Bij binnen en buiten hebben we alles lekker opgeruimd en schoongemaakt want we hebben geleerd dat een frisse omgeving goed voor je ontwikkeling is. Ook hebben we leuke bloemenslingers geknutseld.

De moeder van Koen kwam ons vertellen over radiologie. Je kunt met röntgenstralen je botten op de foto zetten zodat je kunt zien of iets gebroken is of niet. Dit vonden we heel interessant om te zien! Ook was het erg interessant om te leren hoe een baby in de buik van een vrouw groeit. De moeder van Simone kon ons hier alles over vertellen!  We hebben bij je lichaam dan ook tekeningen van zwangere vrouwen gemaakt en ons eigen skelet getekend.

We willen allebei de moeders dan ook bedanken voor de leuke lessen!
Bekijk hier een presentatie in Powerpoint of PDF

13-06-2017

Op de laatste studiedag heeft een aantal  leerkrachten een workshop “Omgaan met de natuur” bijgewoond.
Hierbij hebben ze met veldbloemen een hoofdtooi gemaakt. De kinderen van groep 4A hebben deze ook gemaakt en zagen er prachtig uit. Oordeelt u zelf.

13-06-2017

Op vrijdag, 2 juni, hebben de kinderen een techniekles bij gewoond. Deze werd georganiseerd door 2 docenten van het Corbulo college in Voorburg.
De kinderen leerden hoe een raket werkt. Ze mochten zelf een raket vouwen(met een beetje hulp van een paar ouders, de juf en de docenten). En daarna konden we op de Arena kijken hoe zo’n raket werd afgevuurd. Het geluid was heel echt en ze kwamen best hoog.
Het was een leuke les.

02-06-2017

Vandaag hadden we bezoek van twee mannen die ons alles konden vertellen over raketten. We leerden dat ze satellieten naar de ruimte brengen, zodat onze navigatie bijvoorbeeld werkt. We zagen een heel aantal lanceringen die met vuur en rook gepaard gaan. We leerden dat raketten van de grond afkomen door de brandstof. We zagen dat de belangrijkste onderdelen de buis, de motor, de vleugels en de punt waren. Toen konden we aan de slag om zelf een raket te bouwen. Eerst in een groepje van vier kinderen, waarbij er erg goed samengewerkt werd. Toen mochten we ook nog een eigen raket bouwen om mee naar huis te nemen. De groepsraketten werden echter met echt vuur en rook de lucht in geschoten op de arena. Elk groepje mocht na het aftellen op de lanceerknop drukken. Wij vonden het in ieder geval KNALLEND leuk!

13-04-2017

De groepen 4 hadden niet alleen een feestelijke dag door een high-10-tje en lekker knutselen, maar we vierden Pasen ook in de Leidraad. Daar werden we vriendelijk ontvangen, de Paaskaars werd aangestoken en verder stond alles in het thema ‘opstaan’. Eerst stonden de lentebloemen op tijdens een mooi gedicht. Toen zagen we het verhaal van de Spin met 5 poten. Natuurlijk werd het bijbelverhaal van Jezus ook voorgedragen. Dat alles werd met liedjes afgewisseld. Een mooie dienst, waarvoor onze hartelijke dank aan allen die het mogelijk hebben gemaakt!

Elke dag kan Pasen zijn

Sta op! Het heeft zin.
Ga de wereld in.
Sta op met elkaar
voor mensen hier en daar.

Elke dag kan Pasen zijn
als wij warmte geven.
Als we opstaan tegen pijn,
opstaan voor het leven.

refrein

Elke dag kan Pasen zijn
als wij aandacht geven.
Als wij opstaan voor geluk,
opstaan voor het leven.

refrein

Elke dag kan Pasen zijn
als wij liefde geven.
Als we opstaan voor het recht,
opstaan voor het leven.

Refrein

02-04-2017

Vandaag hadden we een gastles schrijven van twee meisjes uit groep 7. Ze hadden zich duidelijk goed voorbereid en een mooie Prowise-presentatie gemaakt. Ze legden uit, lieten voorbeelden geven en de kinderen op het bord meedoen. Ook liepen ze rond om na te kijken en hadden ze een leuke verrassing voor als afsluiter. Echte juffen in de dop!

27-03-2017

Vandaag was er voor ons een voorstelling in de speelzaal. We zagen twee mannen uit Den Haag, die elkaar na wat ontevredenheid over geluidsoverlast in hun tent (harde muziek en een accordeon) toch wel aardig vonden. Totdat bleek dat ze op hetzelfde meisje verliefd waren geworden. Toen bleek dat ze al bezet was, werd het gelukkig gauw weer PEACE tussen die twee. Ze kozen liever voor vrede.

23-03-2017

Vandaag was het groot feest is groep 4c. We vierden de verjaardag van de juffen. De kinderen hadden allemaal mooie bloemen mee die samen twee geweldige bossen werden. Daarnaast waren er nog een paar lieve, mooie en fijne cadeaus en brieven. Er werden goocheltrucs gedaan en moppen getapt. Natuurlijk zongen we uitbundig en gingen met de hele groep op de foto, zodat iedereen kan zien hoe gaaf we verkleed waren. Daarna deden we (oudhollandse) spelletjes: ring werpen, pittenzak gooien, spijkerpoepen en sjoelen. We maakten ook lekkere gezichtjes van eierkoeken of rijstwafels met allerlei beleg. Natuurlijk gingen de meloenen van het gruiten ook lekker op. Al met al een zeer feestelijke dag. Bedankt allemaal!!!

Juf Emily-Merel en juf Inge

25-02-2017

We werken hard in onze groep, maar tussendoor is het dan natuurlijk tijd voor wat ontspanning en beweging. Daarom zetten we regelmatig een dansje op. De kinderen doen fanatiek mee en de sfeer is heel gezellig. Helemaal leuk als de juf zich verspreekt en zegt dat je op je tafel mag gaan zitten!

23-02-2017

De kinderen van groep 4a waren sinds een paar dagen in de ban van “doosjes” maken. En ontdekten dat ze van die doosjes en gevouwen piramides daken konden maken en zo dus een heel huis.
En als je huizen maakt hoort daar ook een omgeving bij. Dus werd de maquette ontdekt.
Ze hebben er twee middagen heerlijk aan gewerkt en goed samen gewerkt. Hier ziet u de resultaten.

21-02-2017

In groep 4b hebben we prachtige treinen gemaakt met allerlei kosteloos materiaal.
Dit materiaal verzamelen het hele jaar. Als er een pak leeg is, als de wc-rol leeg is, gekleurd papier waar in geknipt is maar waar we nog steeds iets mee kunnen maken enz..
Alle vrolijke wagons samen vormen een feestelijke trein. De kinderen hebben er hard aan gewerkt!

19-12-2016

Het was weer een heerlijk, gezellig Sinterklaasfeest. De kinderen hebben spelletjes gedaan met kruidnootjes, er is gezongen en hebben we voor de Sint een versje opgezegd. Daarna hebben we Sinterklaas kapoentje in het Engels voor hem gezongen.  Sint vond het erg knap van ons.

12-12-2016

Op drie maandagmiddagen is er door de kinderen van groep 4A geknutseld. Hierbij hadden we wel de hulp ingeschakeld van een aantal ouders. Zij hebben heel enthousiast geholpen.
We hebben pietjes en sneeuwpopjes gemaakt van wol. Kerstlaarsjes van vilt en lantaarntjes van papier.
Het staat heel gezellig in de klas.

07-12-2016

Groep 8 ging helpen bij het helpen van cakejes bakken. Groep 4 had eigenlijk geen hulp nodig, maar gezellig was het wel.
De Welles piet kan zeker ons recept gaan gebruiken, want ze waren heerlijk.

06-12-2016

Wat hebben we veel meegemaakt in de afgelopen Sintweken. We begonnen met het Sinterklaasjournaal. Toen Sint eenmaal veilig in Nederland was aangekomen, mochten we al snel onze schoen zetten. De volgende dag hadden we niet alleen een cadeautje gekregen, maar ook een flinke rommel die we weer netjes hebben opgeruimd. Daarna bleek er een Piet van het dak gevallen te zijn en hebben we voor hem onderzocht (in de gymzaal met een nepdak) welke schoenen hij het beste aan kon doen. Tegelijk leerden we in de taallessen over het schrijven van recepten. We hadden hele bijzondere verzonnen, zoals juffensoep en tandwielcake. Dat kwam handig uit, want we hebben Welles zo kunnen helpen om zijn taart te bakken. Het recept was goed. We hadden de suiker er wel te laat in gedaan, maar hij leek daardoor nóg lekkerder geworden! We luisterden naar het Pepernotenmysterie (over de vraag hoe het komt dat Nederlandse bakkers pepernoten kunnen bakken). We naaiden onze eigen zak van Sinterklaas en natuurlijk was het groot feest op 5 december. Met wat extra roetvegen voor wie wilde, wachtten we Sinterklaas buiten op. Die bleek op de verkeerde plek te zijn, namelijk in Kindcentrum Balans. Gelukkig hoorde hij ons zingen en roepen. In de klas hebben we de mannequin-challenge gedaan in het teken van Sinterklaas. We mochten ook nog bij de Sint op bezoek en lieten daar ons versje horen over die Piet die nieuwe schoenen nodig heeft om de daken weer op te kunnen. We kregen allemaal een mooi cadeau en sloten de feestdag af met Sinterklaaspoppenkast. Al met al bewogen, bijzondere en ook nog eens leerzame weken!

18-11-2016

Ook in onze klas is rommelpiet geweest… Wat een bende was het zeg!
Alles lag door elkaar op de vloer, er waren stoelen omgegooid en er lagen zelfs tafels ondersteboven!
Gelukkig konden de kinderen alles snel weer opruimen! Bij het opruimen vonden we ook onze schoenen weer terug. In de schoen zat gelukkig ook een cadeautje, een leuke mini-jojo!

Hopelijk blijft rommelpiet volgend jaar in Spanje!

14-10-2016

Op woensdag 12 oktober, is groep 4a naar de kinderboerderij geweest om een les te volgen over Dieren onder de grond.
De mevrouw vertelde over een mooie droom en die droom speelde zich af onder de grond. Ja, en toen moeste wij ook allemaal “onder de grond” om te zien hoe al die kriebelbeestjes leefden.
Sommigen vonden het spannend, maar uiteindelijk heeft iedereen goed meegedaan.
Het was een hele leuke, leerzame les.

05-10-2016

Op dinsdag, 4 oktober, zijn  we met de klas naar de bieb gegaan. Daar was de schrijver, Jozua Douglas, om over zijn boeken te praten. Het was erg leuk en leerzaam. In de klas hebben we ook boeken van hem gelezen. Aan het eind van het bezoek was er een quiz en die heeft Levi gewonnen. Als prijs kreeg hij een mooi medaille.

05-10-2016

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover. Groep 4B mocht op schoolreis naar Duinrell!
We hadden er veel zin in en hebben een hele leuke dag gehad. We hebben genoten van onder andere de Splash, de Dragonfly, de kikkerbaan, het reuzenrad, de botsboten en de zweefmolen.

Alle ouders bedankt voor het begeleiden, we hebben een fantastische dag gehad!

05-10-2016

Op vrijdag, 23 september, is ook groep 4a naar Duinrell geweest. Wat was het een prachtige dag.De kinderen en de ouders en de juf hebben genoten van het mooie weer en de glunderende gezichten van de kinderen.

05-10-2016

We gingen naar de boerderij voor een bijzondere les over diertjes die op en onder de grond leven. De mevrouw van de boerderij had een bijzondere droom gehad waarbij ze zo klein werd als haar pink en onder de grond kon ontdekken wie er allemaal leefden. Wij mochten zelf ook via de toverboom heel klein worden en luisterden onder de grond verder naar haar verhaal over pissebedden, wormen, een hongerige duizendpoot en een behulpzame mol. Gelukkig werden we allemaal weer groot toen we terug kropen door de boomstam. Daarna zochten we zelf bodemdiertjes, bestudeerden we slakken, maakten tekeningen en puzzels van die dieren en een spin van klei. De kinderen kunnen u die vast thuis laten zien!

05-10-2016

Vandaag (woensdag 5 oktober) hebben we bij Kinderboerderij Landzigt een les over dieren onder de grond gehad.
We wisten al best wel veel over diertjes maar we hebben nu nog meer geleerd over de kleine beestjes onder de grond. Wij vonden het erg leuk en leerzaam.
Alle ouders bedankt voor het mee gaan en begeleiden.
Groetjes van 4B.

27-09-2016

Onlangs is Fred Skelet op Balans gearriveerd. Dat kwam goed uit, want groep 4c had vandaag een les over spieren en botten. We leerden eerst dat we een biceps en een triceps hebben en dat onze tong en hart spieren zijn. We probeerden uit hoe lang je je spieren kan gebruiken voor je moe bent door kikkersprongen te maken. Fred Skelet was wel een beetje zenuwachtig, omdat hij pas net was begonnen met helpen bij lesgeven. Gelukkig vond hij het geen probleem om rondjes te draaien en allerlei botten aangewezen te krijgen. De kinderen leerden zo dat je schedel je hersenen beschermt en je ribben beschermen je longen en hart, zonder botten blijf je niet rechtop staan en natuurlijk leerden we allerlei namen voor de verschillende botten (wervels, ruggengraat, voetbeentjes, scheenbeen, bekken, enz.). We hadden veel plezier met Fred Skelet en zijn ook nog even op groepsfoto’s geweest.
Gewone dan, geen röntgen…
Knap geholpen, Fred!